Местоположение

Хотел – ресторант „Кирека“ е комплекс, разположен в живописната едноименна местност „Кирека“, община Каспичан. Намира се в подножието на Мадарските скали на разстояние 20 км. от гр. Шумен, на 70 км. от големият морски град и пристанищен център Варна, и на 120 км. от двете големи дунавски пристанища Русе и Силистра.

В близост

Наличието на културно – исторически забележителности в околностите на комплекса и екологичната чистота на района допринасят за колоритността на Хотел – ресторант „Кирека“. На 10 минути път пеша се намира скален манастир, където се предполага, че един от българските царе (Борис) е прекарал част от живота си. В същия параметър са намерени и останки от женски манастир, датиращ от 17-18 век.

Мадарския конник
Местността Мадара
Костадинов скален манастир
Костадинов скален манастир
Голямата базилика
Голяма Базилика в Плиска

На 3 км.от комплекса се намира Националния Историко-Археологически резерват „Мадара“ и Мадарското плато. Каменни стъпала отвеждат на площадка пред гладки скали, върху които на височина от 23 метра е издълбан уникалният скален барелеф Мадарски конник, обявен за паметник на ЮНЕСКО през 1979г. Той е образец на старобългарското изкуство и символизира мощта и величието на българската държава. Скалният венец на мадарското плато и стръмните, почти непристъпни скали описват живописен венец, който е гъсто наситен с редки представители на растителен и животински свят. В непосредствена близост са руините на древен жречески храм и хоризонтална обсерватория, които са достъпни за посещение благодарение на изградените екопътеки.

Само на разстояние 13 км. от комплекса е и втория в района Национален Историко-Археологически резерват и при ясно време се виждат белите каменни стени на Първата българска столица Плиска. Старопрестолна Плиска е запазила дворците на Крум и Омуртаг, а за посетителите са отворени вратите на нов музей.

На 1,3 км от паркинга по асфалтиран път се стига до Голямата базилика (100х30 м). Тя представлява религиозно-дворцов комплекс, включващ катедрала, архиепископски дворец и манастир. Съградена е от цар Борис I, e най-голямата в средновековна Югоизточна Европа.

Параклис "Свети Димитър"Новопостроеният в комплекса параклис „Свети Димитър“ – малък християнски храм допринася за мигове изпълнени с духовност и е място за преклонение и богослужение на вярващите християни.

Втората българска столица Велики Преслав се се намира на 36 км от Мадара. Там туристите ще се насладят на богатото наследство от Симеоновия Златен век. Екскурзоводи посрещат гостите в туристическия център преди известната Златна църква, която е с неповторима кръгла архитектура.